75 jaar vrijheid

Restauratie bunker Weldammerlaan

Amarch heeft in 2018 een team samengesteld met onder andere de Bibliotheek Nijkerk en Hoevelaken, stichting Grebbelinie en de eigenaren van deze bunker om dit Duitse verdedigingswerk in oorspronkelijke staat terug te brengen.


Het blijkt dat deze bunker, type R703, een aantal bijzonder details in gave toestand bewaard heeft gehouden.

De bunker gaat vanaf 6 juni 2020 open


De afgelopen maanden hebben we hard gewerkt om de bunker aan de Weldammerlaan in Hoevelaken te restaureren en gereed te maken voor openstelling.   De officiele opening stond gepland in april maar is door de coronasituatie uitgesteld tot later deze zomer. We hebben daarom besloten om vanaf 6 juni de deur al van het slot te halen zodat het publiek op eigen gelegenheid dit monument kan bezichtigen, iedere dag van zonsopkomst tot zonsondergang. 

Er hangen prachtige informatiepanelen die vertellen over de rol van de bunker in de Pantherstellung en uitleg geven over technische details van de betonconstructie en het kanon dat er in stond. De stadsdichter van Nijkerk, Bert Jurling heeft een mooi gedicht opgedragen dat bij binnenkomst is te zien.
De bunker is ook rondom toegankelijk gemaakt en op het buitenterrein wordt nog gras gezaaid, een fietsenrek en picnictafel geplaatst. Want samen met Ontdek de Plek is deze locatie tot een belangrijk knooppunt in de fietsroute 'Hoevelaken in de oorlog' gemaakt, ook een project binnen de viering van 75-jarige bevrijding. Zie www.ontdekdeplek.nl voor  meer informatie en andere knooppunten in de fiets- en wandelroute.
En deze week is in de bunker door Lightboxx LED verlichting geinstalleerd die door een speciale lakbehandeling een authentiek uiterlijk hebben gekregen, een uniek project. Over enkele weken wordt de verlichting aangeschakeld.
Met dank aan onze sponsors: de Gemeente Nijkerk, provincie Gelderland, Rabobank, Bibliotheek gemeente Nijkerk, Klusbedrijf Henk Kok, Lightboxx (www.Lightboxx.nl)